Oikean koon valinta

Lähdetään siitä, että kenkä on liian pieni silloin, jos varpaasi osuvat kengän kärkeen kävellessä ja varpaat ovat ahtaasti. Oikean kokoisten kenkien löytäminen voi olla vaikeaa ja monet käyttävätkin tietämättään liian pieniä kenkiä. Liian pienet kengät lisäävät varpaiden ahdinkoa entisestään.

Huomioi, että kengän pohjallinen ei kerro kengän todellista mittaa ja on usein kengän sisämittoja pienempi. Koon arvioiminen pohjallisen tai pelkän kokonumeron perusteella ei ole luotettavaa. Jokaisella valmistajalla on hieman omanlaisensa mitoitus, eivätkä eri valmistajien koot ole suoraan verrattavissa toisiinsa. Pelkän kokonumeron sijaan kannattaa verrata omia mittojaan kengän sisämittaan.

Kengänkokoa ei voi valita pelkästään koon tai pituuden perusteella.
Sopivan kengän tulee olla oikean pituinen sekä levyinen, jotta se istuu hyvin.

Jos mietit kahden koon välillä, yleensä kannattaa valita se reilumpi vaihtoehto.

 • 2. Lisää käynti- ja kasvuvara

  Jalka levenee ja venyy liikkeessä ja jotta se mahtuu toimimaan oikein myös kengän sisällä, kengän on oltava tarpeeksi tilava. Lapsille lisätään myös pieni kasvuvara.

 • 3. Kengän leveys

  Huomioi, että varpailla on oltava tilaa liikkua. Mikään ei saa painaa, pituus eikä leveyssuunnassa. Liian kapeassa kengässä varpaat taipuvat yhteen - näin jalka ei toimi oikein.

 • 4. Valitse oikea koko

  Kenkien sisämitat on kerrottu kenkien tiedoissa.

  Muista lisätä pidemmän jalkasi pituuteen käyntivara ja valitse koko sen mukaan. Jos jalkasi ovat eri mittaiset, valitse koko isomman jalan perusteella.

Kengät ovat hyvät silloin, kun ne eivät tunnu.. miltään.
Paljasjalkakengät ovat jalan malliset, joustavat ja kevyet - edelleen vielä 10-vuoden käytön jälkeen ne ihmetyttävät, miten hyvälle kenkä voikaan tuntua jalassa!