Miksi paljasjalkakengät?

Ihminen on kulkenut miljoonia vuosia paljain jaloin ja siitä vain murto-osan kengät jaloissaan. Paljain jaloin kulkeminen on meille luonnollista ja kehomme on tottunut siihen -
silloin askellamme luonnonmukaisesti.

Onko jalkasi tämän mallinen?

Jalkamme 26 luuta, lukemattomat lihakset ja jänteet on tehty paljain jaloin kulkemiseen. Kengissä iso osa näistä luista ja lihaksista ei pääse töihin ja toimimaan kuten niiden pitäisi. Jäykkä kenkä luo jalan ympärille kuin huonon muotin, joka rajoittaa jalan luonnollista liikettä.

Tästä johtuen, yhdistävä tekijä eri jalkavaivoille on usein huonot kengät, jotka muuttavat jalan luonnollisen muodon. Eli liian jäykät, muotoillut, korolliset ja kärjestä kapenevat kengät.

Syntyessämme olemme lähes kaikki tervejalkaisia. Aikuisista kuitenkin enää noin 40 prosentilla on terveet jalat.

Tästä aiheesta on tehty myös tutkimuksia.
Paljasjalkapopulaatiota ja kenkiä käyttäviä kansoja vertailleissa tutkimuksissa on ilmennyt, että paljain jaloin kulkevilla on vahvemmat ja terveemmät jalat. Erilaiset jalkasairaudet ja virheasennot ovat yleisempiä kenkiä käyttävissä kulttuureissa.


Yllätys?
Eipä oikeastaan.

Onko jalkasi luotu olemaan kantapää ylhäällä ja varpaat supussa tuettuna?

Sillä on väliä, missä asennossa jalkasi on

Vietät ison osan elämästäsi omien jalkojesi päällä, ei siis todellakaan ole yhdentekevää millaisissa kengissä vietät ne hetket.

Kun jalkaterien toiminta kärsii, se vaikuttaa negatiivisesti koko kehoon.


Pääsetkö kyykkyyn kantapäät alustassa?

Kengissä olevasta korosta on myös sitä haittaa, että se kiristää pohjelihasta ja akillesjännettä, joka vaikuttaa nilkan toimintaan.

Jalkaterän liikkuvuuden, nivelten ja koko kehon kannalta olisi parasta liikkua täysin ilman kenkiä. Monesti se ei kuitenkaan ole mahdollista ja siksi on olemassa paljasjalkakengät, jotka mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan ja sen tuomat hyödyt samalla suojaten jalat.

Mitä hyötyä on liikkua paljain jaloin ?


Paljain jaloin kävely rappusissa

Kun käytät paljasjalkakenkiä, kehosi oppii vähitellen toimimaan luonnollisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Kehon on tasapainotettava itseänsä joka askeleella, näin kehoa tukeva lihaksisto aktivoituu monipuolisesti ja tasapaino kehittyy. Pikkulapsen kävely paljain jaloin on vakaampaa ja tasapainoisempaa kuin kävely kengät jalassa. Iäkkäiden on myös helpompi pysyä tasapainosssa notkealla ja tasapohjaisella kengällä. Sama koskee kaikkia.

Paljasjalkakenkien ohut pohja mahdollistaa alustan tuntemisen ja jalan levittymisen sille.
Tällä on valtava merkitys tasapainon ja kehonhallinnan kannalta.

Myös kengän leveydellä on väliä

Kääntyykö isovarpaasi sisään? Vaivaisenluu on yksi yleinen ahtaan kengänkärjen aiheuttama vaiva.

Kun jalka pääsee takaisin luonnolliseen asentoonsa, huomaat luultavasti jalkateriesi ja varpaiden linjausten muutoksia. Erityisesti isovarpaan asettuminen luonnolliseen suoraan linjaansa on yksi isoimmista ja tärkeimmistä muutoksista vaihdettuasi tavalliset kenkäsi paljasjalkakenkiin. Tämä vaikuttaa suoraan tasapainoon ja siihen miten jalkojesi lihaksisto aktivoituu.